Főoldal

StereoVision?

Rendszámfelismerő

Vegyes

E-mail

 

Mi az, hogy 'stereo vision'? Mi az, hogy 'sztereó látás'?

 Az ember két szemmel lát....de ezt legszebben egy 1913 -ból származó fizikakönyv írja le: 'Két szemnek együttes használata' (Vajon miért "tömörlátó"? Oka egyszerű: a görög eredetű 'stereo' szó pontosan ugyanezt jelenti: tömör.)

 A két kép tehát hasonló, de nem teljesen azonos. Azt, hogy a képpáron fellelhető horizontális parallaxis elégséges a sztereó élmény létrejöttéhez, elsőként Wheatstone (ugyanaz, akinek "hídja" is van) bizonyította be az 1836-ban leírt tükrös sztereoszkópja segítségével. Két, a nézőhöz viszonyítva +45 ill. -45 fokban elhelyezkedő tükörrel érte el azt, hogy mindkét szem csak a neki szánt képet láthassa. A képek "a tárgyat úgy tüntetik fel, amint azt egy-egy szemmel látjuk." A képek egyszerű vonalas ábrák voltak, és a sztereó élmény annak ellenére előállt, hogy nem volt rajtuk se takarás, se árnyékolás, se egyéb monokuláris mélységjelző-mozzanat.

 Idegrendszerünk az eltérések alapján "számítja ki" a tárgypontok hozzánk viszonyított távolságát, azaz  mélységét. Tehát tudjuk, minek alapján teszi ezt. De vajon hogyan teszi, mi a "számolás metódusa"?

 Hogy a dolog nem is olyan egyszerű, azt ...nos ezt majd egyszer később kifejtem. Most csak annyit, hogy ha nem így lenne, akkor már régesrég itt futkosnának körülöttünk a térben látó robotok. Addig is csodáljuk az akváriumi aranyhalat, aki sose ütközik neki a másiknak, vagy a szitakötőt, aki röptében kapja el zsákmányát, vagy szabályos légiharcot vív betolakodó fajtársával.

 A SV célja tehát nyilvánvaló: szeretnénk a számítógépet szitakötővé  kiképezni.

 GJ.

 

 

Főoldal | StereoVision? | Rendszámfelismerő | Vegyes | E-mail

 

 

"Két szemnek együttes használata"

 

Wheatstone tükrös sztereoszkópja