Főoldal

StereoVision?

Rendszámfelismerő

Vegyes

E-mail

 

Cyclops

rendszámfelismerő és naplózó szoftver rendszer
Utolsó módosítás: 2013.11.29. 18:07 +0100

Stereo Vision Kft
1048, Budapest, Nádasdy Kálmán u. 34.

Kapcsolattartó: Geier János
Telefon:
(06-1) 380-8004,  (06) 20-452-8075
email:
geier.janos@stereovision.hu

A Cyclops rendszámfelismerő és naplózó szoftver  videó képkockákon található latin karakteres nemzetközi (köztük magyar és az összes európai) gépjármű rendszámok azonosítását végzi.

Egyaránt szolgál álló valamint haladó gépjárművek rendszámának felismerésére. Inputja az autó elejéről vagy hátuljáról készített videofelvétel egy vagy több képkockája. A szoftver a bemeneti képkockákon megkeresi és felismeri a rendszámot, majd outputként a rendszám betűinek és számjegyeinek szabványos kódsorozatát (ASCII kód) szolgáltatja, mindezt a másodperc tört része alatt. Az eredményül kapott kódsorozat ezután már további automatikus gépi feldolgozási folyamaton megy keresztül. Bekerül egy napló adattáblába, ahol rendszámaik szerint rendezhetők, kigyűjthetők a regisztrált gépjárművek, vagy a számítógép a jogosultakra nyitja a sorompót, vagy riasztást adhat bizonyos meghatározott rendszámokra,  stb.

A Cyclops rendszám azonosító a Stereo Vision kft. saját fejlesztésű terméke.

Ezzel a termékünkkel 13 éve vagyunk a magyar piacon. A Cyclops rendszám azonosító a Budapest Fővárosi buszsáv ellenőrző rendszer alapja, 2002 óta több lépcsőben megvalósítva. Emellett több mint 80 referenciával rendelkezünk kapubejáratoknál, hídmérlegeknél.

A Cyclops kétféle kivitelben készül:

 • Cyclops-gate: kapubejáratoknál naplózásra és sorompónyitáshoz, hídmérlegeknél naplózásra és a mérlegelő szoftverrel való kommunikációra, stb. (Dobozos termék);

 • Cyclops-speed: közúti forgalom (autópálya, buszsáv stb.) figyelésére. (Külön rendelésre.)

Mindkét kivitel egyaránt működik hagyományos analóg (kompozit video jeles) kamerákkal, IP kamerákkal valamint SDI kamerákkal.

 

Rendszámtábla típusok - univerzális karakterfelismerés

A Cyclops egy saját fejlesztésű OCR (Optikai karakterfelismerő) algoritmust használ, mely gyakorlatilag szabadkézzel írt műszaki nagybetűk és számjegyek felismerésére alkalmas. Ezáltal univerzálissá vált latin nagybetűk és (európában használt) "arab" számjegyek felismerésére.

Ez lefedi Európa összes országának rendszámtábláját, tekintve, hogy a  cirill és görög betűs országok (Oroszország, Ukrajna, Belorusszia, Bosznia-Hercegovina, Szerbia, Bulgária stb. valamint Görögország) csatlakoztak a Vienna Convention on Road Traffic egyezményhez. Eszerint ezek az országok csak olyan betűket használnak a saját betűkészletükből, melyek közösek a latinnal. Itt látható a  csatlakozott országok térképe.

 

Az arab országok többségénél sincs felismerési gond, mivel ott a jelenlegi arab írásmód mellett a miáltalunk is használt "arab" számjegyekkel is el van látva a rendszámtábla.  A kínai rendszámtábla is nagyon hasonlít az európaira: csak a tartomány jele kínai, a többi karakter latin+"arab".  Ld. Világ rendszámtáblái.

Felismerési sebesség

80 - 120 ms (átlagosan 10 kép/s), a háttér részletezettségétől függően,  2,4GHz PC és 1 kamera esetén.  A rendszámfelismerés már egy kép alapján is megtörténik, de az információ mindaddig halmozódik, amíg a rendszám a kamera látómezejében tartózkodik.

A
Cyclops-speed nagy sebességigény esetére AMD  3800+ dual processzorral tesztelve: egy felismerés a képváltás ideje (40ms) alatt megtörténik.

 

Kapubejáratoknál és hasonló alkalmazásoknál 1.6GHz -es Atom processzor is elég.

Járműsebesség (akár 250 km/h)

A Cyclops-speed esetében a felismerhető jármű sebessége a kamera helyes elhelyezésén múlik, melynek szempontjai:

- nagy shutter speed (azaz rövid záridő), hogy ne legyen elmosódott a kép;

- nagy zoom (kis látószögű objektív) és ezzel együtt nagy felismerési távolság (30-50m felett), annak érdekében, hogy az autó minél hosszabb ideig tartózkodjon a kamera látóterében;

Ezek betartásával biztosítható, hogy a gépjármű rendszáma legalább fél másodperc ideig a kamera látóterében legyen, miáltal a felismerés akár 250km/óra sebességű járműnél is lehetséges. Itt vegyük még figyelembe, hogy a KRESZ 1 másodperces vagy annál nagyobb nagyobb követési távolságot ír elő, valamint, hogy egy 100 km/óra sebességű autó egy másodperc alatt ~27 métert tesz meg.

Megbízhatóság

Független telepítő cég a Cyclops-gate alkalmazásakor valós környezetben végzett tesztelése 98%-os felismerési biztonságot jelzett vissza kapubejáratnál, kamionok esetén. Ehhez a kamerák megfelelő elhelyezése és beállítása szükséges, amiről terméktámogatás címen pontos javaslatokat tudunk tenni, de még a tervezés és telepítés előtt. Felismerő képességgel kapcsolatos, beüzemelés utáni reklamáció eddig nem történt (lásd referenciák). "A Cyclops  teljesíti, ami egy ANPR programtól elvárható."

Kamerák, PC, operációs rendszer  

A Cyclops szoftver WindowsXP, Vista, Win7, 8 alatt fut. A PC -vel szemben semmiféle speciális igény nincs. Kapubejáratoknál és egyéb lassú alkalmazásoknál a Cyclops  gyakorlatilag minden olyan PC-n kiválóan fut, amin a Skype is fut, memória igénye is nagyságrendben azonos. A kamera beállításához ingyen letölthető videó segédprogramokat tudunk adni (katt ide).

 

A programot telepítő CD-n adjuk át. A telepítési parancs lefutás után után semmiféle tovább beállításra nincs szükség, a program egyből működőképes.

 

A kamerával szembeni igény egyetlen van: jó legyen a képminősége. A mai átlagos képességű és árú kamerák már teljesítik  a szükséges minőséget.

 

Analóg kamerákhoz normál grabber kártya szükséges, igény esetén ezt mi is olcsón tudjuk szállítani. Ipari USB kamerák közvetlenül, IP kamerák UTP hálózaton keresztül kapcsolódnak a PC -hez. SDI kamerák esetében szintén szükséges a megfelelő grabber kártya, amit tudunk szállítani.

 

Cyclops-gate programnak nincs szüksége drága, speciális kamerákra. Ha Ön telepítő, bátran használhatja a kedvenc kameráját. Igény esetén mi is tudunk megfelelő kamerákat adni.

 

Termék kategóriák  

A Cyclops-gate többféle kiviteli szintben kapható, a viszonteladó/telepítő igényei szerint.

 • lehetséges megvásárolni a licenszjogot csupán csak a szoftverre;

 • a szoftverrel együtt tudunk adni kamerát, grabber kártyát;

 • komplett PC t tudunk adni, melyre fel van telepítve a szoftver, operációs rendszer, a szükséges grabber kártyák, és adjuk hozzá a kamerákat;

 • előbbit a végfelhasználó telephelyén fel is szereljük, telepítjük, vezetékezést elkészítjük (kulcsrakész verzió).

Referenciák

Magyar rendszámokra több mint 80db, jelenleg is működő referenciával bírunk, ezek között vannak vegyes (Magyar+román kamionok, magyar és vegyes külföldi stb) rendszerek is. Román rendszámokra (romániai telepítések) 2db, jelenleg is működő referenciával bírunk

A Cyclops-gate szolgáltatásai

Szabadonfutó vagy külső hardverjellel (érintkező zárása) indított üzemmód;
A sorompót nyitó relé jelek kiadására és az indító relé jelek fogadására szolgáló hardver I/O egységet opcionálisan szállítjuk, ez az LPT portra vagy USB -re csatlakozik.

 

Napló adatbázis

Absolute Database kompatibilis naplófájl készítése a felismert (be- vagy kiengedett) rendszámokról, részletes adatokkal, minden bejegyzéshez 2 kép is tárolódik;

Visszakeresés rendszám, tulajdonos, idő, sorszám stb. képmegjelenítéssel;

A napló adattábla és a tárolt képek távoli (másik gépről történő) elérése lokális Windows hálózaton belül (opcionális);

Az napló adattábla *.csv formátumban exportálható.

Jogosultak-tiltottak adatbázisa

Jogosultsági beállítások: rendszám, tulajdonos, időkorlát nélküli vagy időkorlátos belépés, belépési időintervallumok megadása napi és óra szintű beállítási lehetőséggel;

A jogosultságtól függően automatikus sorompó nyitás az opcionális hardver I/O egységgel, vagy hangriasztás PC hangkártyán keresztül.
Sorompónyitó verziónál a nyitásokkal azonos időben készült felvételek és rendszámok kerülnek be a napló adatbálába.

Az automatikus nyitás hiánya kézi vezérléssel felülbírálható.

 

Beléptetési folyamat

Külső záró (NO) érintkező jelének érzékelése indított üzemmódhoz;

Automatikus sorompónyitás potenciál független záró (NO) érintkezővel;

Hibás rendszám javítása;

Naplózott kézi sorompónyitás. A felismeréstől függetlenül kép készül minden nyitásról;

Ismeretlen rendszám felvitele;

 

Benntartózkodók adatbázisa (opció)

A telephelyre (parkolóházba stb.) belépők és távozók kezelése, a benntartózkodók listázása (opcionális).

Specifikáció

 

A fent említett megbízhatósági/felismerési adatok az általunk ajánlott kamera kalibráció, valamint minőségi kamera és optika használata esetén értendők.

Jó minőségű analóg kamerák használatakor, a kellő megbízhatósághoz 18-20 pixel magasságú rendszámtábla szükséges a képen. Ez 288 soros videó képnél (ami analóg kameráknál, kompozit videó jel esetén a felbontás a grabber kátya szoftverével állítható be) akkor teljesül, ha a rendszámtábla vízszintes mérete megközelíti a vízszintes képméret negyedét. Kamionra vonatkoztatva: a jobb és bal lámpa essen a kép széleire.

Sorompós kapubejáratoknál, ahol az autók megállnak vagy nagyon lelassítanak, a grabber kártyát 768×576 -os felbontásra érdemes beállítani a nagyobb felbontás érdekében.

IP kamerák használatakor, tekintettel az ott alkalmazott információ vesztő  jpg tömörítésre, minimum 28-30 pixel magasságú legyen a rendszámtábla a képen. Az IP kamerák széles választéka biztosítja, hogy minimum 1 MPixeles kameráknál, a kamerák megfelelő elhelyezésével és beállításával, ez már bőven biztosítható.

SDI, H-SDI kamerák használatakor nincs tömörítés, ezért itt az analóg kamerákra megadott korlát érvényes. Azonban a nagy felbontás (1,3-2MPixel) előnyét érdemes kihasználni, ami a betű számjegy összetévesztéseket jelentősen csökkenti: I-1, Z-2, S-5 stb, ahol a sarkok lekerekítésén és egyéb apró eltéréseken múlik a különbségtétel.

 

Terméktámogatás

 • Ha Ön telepítő, úgy kamera beállítási és forgalomszervezési szaktanácsadást tudunk nyújtani a helyszínen, vagy helyszínrajz alapján távolról;

 • Illesztés a konkrét feladathoz távolról, az elküldött paraméterfájl alapján.

 • Amennyiben Ön nem specialistája a videó kártyáknak és drivereinek,  úgy ebben is - vagy akár komplett, rendszámfelismerésre kiképzett PC kialakításában is - állunk szíves rendelkezésére.

 • Amennyiben ön egy végfelhasználó, úgy velünk korrekt és bejáratott kapcsolatban lévő telepítő céggel komplett rendszer elkészítését vállaljuk.

 • Amennyiben az alaprendszer szolgáltatásain túl Ön egyéb feladatok ellátására szeretné alkalmassá tenni a rendszert, úgy szívesen állunk rendelkezésére konzultációval, a rendszer igények szerinti kiegészítésével. A rendszert  elképzelései szerint, az Ön "testére szabjuk".

 

 

Copyright © Stereo Vision Kft
Minden jog fenntartva

 

Főoldal | StereoVision? | Rendszámfelismerő | Vegyes | E-mail

 


Referenciák


Beállítási minták


Video programok


BT848 driver


Grabber kártyák


Demo képek (régiek)


Részletesebb leírás


Árakért hívjon,

vagy írjon emailt,

(eldobható email címet
kérem mellőzni)