Főoldal

StereoVision?

Rendszámfelismerő

Vegyes

E-mail

 

Cyclops

rendszámfelismerő és naplózó szoftver rendszer

Legutolsó módosítás: 2010.03.25. 08:03 +0100

Stereo Vision Kft 1048, Budapest, Nádasdy Kálmán u. 34.
Tel: (06-1) 380-8004,  (06) 20-452-8075

Kapcsolattartó: Geier János

 Email: info@stereovision.hu

A Cyclops rendszámfelismerő és naplózó szoftver a Stereo Vision kft. saját fejlesztésű terméke. Egyaránt szolgál álló valamint haladó gépjárművek rendszámának felismerésére. Inputja az autó elejéről vagy hátuljáról készített videofelvétel egy vagy több képkockája. A szoftver a bemeneti képkockákon megkeresi és felismeri a rendszámot, majd outputként a rendszám betűinek és számjegyeinek szabványos kódsorozatát (ASCII kód) szolgáltatja, mindezt a másodperc tört része alatt. Az eredményül kapott kódsorozat ezután már további automatikus gépi feldolgozási folyamaton megy keresztül. Bekerül egy napló adatbázisba, ahol rendszámaik szerint rendezhetők, kigyűjthetők a regisztrált gépjárművek, vagy a számítógép riasztást adhat bizonyos meghatározott rendszámokra, jogosultakra nyitja a sorompót, stb.

 

Hogyan épül fel, és hogyan működik a Cyclops rendszer?

A Cyclops, mint termék, egy szoftver. A teljes működtetéséhez szükség van egy Windows XP operációs rendszer alatt futó személyi számítógépre (PC), egy vagy több ahhoz kapcsolt videó kamerára. A számítógépbe helyezett videó digitalizáló kártyák (frame grabber) "elkapják", digitális képpé alakítják a kamerából kapott  videó jelet. A Cyclops szoftver ezen a képen keresi meg a rendszámtáblát annak jellegzetes tulajdonságai alapján (bekeretezett téglalap), majd az így körülhatárolt területen belül egy saját fejlesztésű optikai karakterfelismerő (OCR) algoritmus segítségével az ott található betűket és számjegyeket azonosítja a megfelelő szabványos karakterkódokkal. Az így kódolt rendszámot továbbítja az egyéb feldolgozó programok számára.

Amennyiben a felhasználás jellege megkívánja, a rendszám felismerésével egyidejűleg tömörített gépi fénykép készíthető a gépjárműről és tárolható a merevlemezen, ami utóbb akár a rendszám, akár az időpont alapján az adatbázisból előkereshető és megtekinthető. Ez módot ad a gépjárműnek a rendszámon túli egyéb tulajdonságainak (pl. szín, típus, stb.) azonosítására.

A felhasznált számítógép a szokásos IBM kompatibilis személyi számítógép (PC) lehet, a manapság átlagosnak számító min. 1500MHz órajelű Pentium processzorral, Windows XP operációs rendszerrel. A számítógépbe illeszteni kell a kameraszámmal egyező darabszámú frame-grabber kártyát a videojel fogadásához. Ez kiváltható akár USB porton keresztüli videojel bevitellel is. A számítógéppel szemben támasztott egyéb speciális követelmény nincs.

A kamerától sem követelünk meg speciális tulajdonságokat, így a kereskedelemben kapható átlagos (de nem átlag alatti!) ipari kamera. Az objektív látószögét természetesen a felhasználás körülményeihez (felismerési távolság) kell igazítani. A kamera lehet fekete-fehér vagy színes. Sötétben történő alkalmazás esetén infralámpa és infrafényt is érzékelő kamera válhat szükségessé. Mozgó járművek rendszámának felismeréséhez a záridő (shutter speed) beállíthatósága követelmény, max. 1/100 mp szükséges, vagy annál rövidebb, a sebességtől függően.

 

Hol használható előnyösen a Cyclops rendszer?

A Cyclops rendszámfelismerő rendszer alapvető feladata a videó képen található gépjármű rendszámának szabványos kódsorozattá alakítása. Az alkalmazások tere ezek után rendkívül sokrétű lehet, hiszen minden olyan esetben alkalmazható, amikor a karaktersorozat alapján bármiféle további automatikus adatfeldolgozásra van igény. A teljesség igénye nélkül csak három jellegzetes példát említünk.

 • Be és kiléptetés Gépjárművek  fél-automatikus (van portás) be- és kiléptetése nyilvános vagy magán parkolókba, egyéb magánterületekre, telephelyekre. A Cyclops rendszer alkalmazása a felügyelő személyt (portás) felszabadítja a kézi napló írásának gondja alól, jelentősen csökkentve ezáltal a tévedés lehetőségét. Szükség esetén meghatározható a beengedhető, netán a kitiltott gépjárművek listája, más esetben a kiengedhető, ill. ki nem engedhető gépjárművek listája. (Utóbbi pl. javító állomásokon célszerű a fizetés nélküli távozás megakadályozására.) Ez a lista elhelyezhető a számítógép adatbázisában, aminek alapján tiltott be- vagy kihajtási kísérlet esetén a rendszer figyelmeztetést ad, vagy ha szükséges, a számítógépbe helyezett további illesztő egységen keresztül letiltja a sorompó (vagy kapu) felnyitását.
  Szükség esetén a rendszám felismerésének és/vagy a sorompó (kapu) felnyitásának időpontjában a számítógép tömörített képet készít a be- vagy kilépő járműről, ami később akár rendszám, akár időpont alapján nagyon gyorsan előkereshető. A be- és kilépésekről automatikusan készülő gépi napló (adatbázis) a rendszer opcionális kiépítésétől függően távoli gépről (lokális számítógép hálózat) azonnal, vagy a lokális gépen tetszőleges későbbi időpontban ellenőrizhető, megadott szempontok szerint kilistázható, printelhető, róla összesített statisztika készíthető, stb. Ezáltal nyomon követhető a teljes be és kimenő forgalom.
  Igény esetén a rendszer összekapcsolható egyéb, az adott helyen esetleg már működő beléptető rendszerekkel (mágneskártyás azonosító, proximity kártya stb.). Ebben az esetben a behajtó gépjármű rendszámát és az azt vezető személy azonosító kártyájának kódját a rendszer belépéskor összekapcsolja az adatbázisban, és így a rendszer figyelmeztetést vagy tiltást adhat a kilépéskor az olyan esetekben, amikor ellentmondást tapasztal a rögzített rendszám és kártyaszám között. Ez alkalmas pl. a telepről, garázsból történő lopások megakadályozására.
   

 • Közúti gépjárműfigyelés Automatikusan figyelhetők a lopott vagy körözés alatt álló gépjárművek. Kellően feltöltött adatbázis esetén akár még a gépjármű fajtája és színe stb. is összevethető a rendszámmal (ez jelenleg emberi közreműködéssel).
  Az út mentén bizonyos távolságban elhelyezett két kamerával megállapítható a tartós gyorshajtás.
  A rendszám felismerése egy gépjárművet azonosít, így ez egy egyszerű, de megbízható módja a forgalomszámlálásnak. stb.
   

A Stereo Vision kft a Cyclops alaprendszert ajánlja Önnek olyan esetekre, amelyeknél a rendszámok felismerése, gépi naplóban történő elhelyezése és egyszerű visszakeresése szükséges, kiegészítve a gépi fénykép készítésével és tárolásával. Amennyiben az alaprendszer szolgáltatásain túl Ön egyéb feladatok ellátására szeretné alkalmassá tenni a rendszert, úgy szívesen állunk rendelkezésére konzultációval, a rendszer igények szerinti kiegészítésével. A rendszert az Ön elképzelései szerint, az Ön "testére szabjuk".

FIGYELEM! Se a videó képet elkapó grabber kártyák, se azok driverei nem képezik a Cyclops rendszer részét. Ezeket a Cyclopstól függetlenül, annak telepítése előtt kell korrekt, "windows-szabvány" szerint feltelepíteni a gépre. Annyi kártya kell a gépbe, ahány kamerát szeretnénk kezeltetni a Cyclops programmal. A kártya gyártója által szállított WDM kompatibilis driverek szükségesek. (Ezek hiányában a BT848 driver  helyről letölthető driverrel lehet megoldani a problémát, de csak BT648,BT878 chipet tartalmazó kártyák esetén.)

A kártyák helyes feltelepítését a Video programok alól letölthető 'AmCap.exe'  (eredeti Microsoft demo program) ill. az általunk készített kétkamerás 'VideoTest2cam.exe' programokkal lehet és szükséges letesztelni. A Cyclops rendszer feltelepítése csak a sikeres videó tesztek után lehetséges.

Amennyiben Ön nem specialistája a videó kártyáknak és drivereinek, természetesen ebben is - vagy akár komplett, rendszámfelismerésre kiképzett PC kialakításában is - állunk szíves rendelkezésére.

 

Copyright © Stereo Vision Kft
Minden jog fenntartva

 

Főoldal | StereoVision? | Rendszámfelismerő | Vegyes | E-mail

 


Referenciák


Beállítási minták


Video programok


BT848 driver


Grabber kártyák


Demo képek (régiek)


Részletes leírás


Árlista, ismertetők


(jelszóért hívjon,

vagy írjon emailt)